

OSPD & MPDA 2024 Spring Public Defender Conference April 24-26, 2024 IP Casino – Biloxi, Mississippi



Wednesday, April 24, 2024		
10:00am – 12:00pm	MPDA Board Meeting (lunch provided)	
Ballroom C 11:00am – 12:45pm Promenade Foyer	Registration	
12:45pm – 1:00pm <i>Ballroom B</i>	Welcome Andre' de Gruy – State Public Defender, Lenderrick Taylor – MPDA Vice – President, Home of Grace, and Erin Briggs – OSPD Training Director	
1:00pm – 2:00pm (1hr)	Session One: What's Interrogation Gotta Do With It? - Defending Confession Cases Deja Vishny, Public Defense Resource Counsel - NACDL	
2:00pm – 2:05pm	<u>Evaluations</u>	
2:05pm – 3:05pm (1hr)	Session Two: Can They Do That? - Revisiting Evidence Rules Jacinta Hall, The J.A. Hall Law Firm	
3:05pm - 3:20pm	Evaluations & Break	
3:20pm – 4:50pm (1.5 hr)	Session Three: SOGIE (ETHICS) Amanda Powell, Alternate Defense Counsel Colorado	
4:50pm – 4:55pm	Evaluations	
5:00pm – 5:45pm	MPDA Board Meeting	
5:45pm - 8:00pm <i>Ballroom CD</i>	Welcome Reception	



OSPD & MPDA 2024 Spring Public Defender Conference April 24-26, 2024 IP Casino – Biloxi, Mississippi



Thursday, Apr	Thursday, April 25, 2024		
7:00am – 8:30am	Breakfast		
8:00am – 8:30am Promenade	Registration		
8:30am - 9:30am (1hr) Ballroom B	Session Four: The Power of Storytelling in Criminal Defense Leslie Jill Patterson, Case Storyteller		
9:30am – 9:35am	<u>Evaluations</u>		
9:35am – 10:35am (1hr)	Session Five: Alcohol and the Body: A Toxicologist's Perspective Blake Stutzman, Toxicologist, Godoy Medical Forensics		
10:35am – 10:50am	Evaluations & Break		
10:50am – 11:50am (1hr)	Session Six: Opening Statements: Lessons Learned from Practice and the National Criminal Defense College Christopher Routh, Deputy Public Defender Hinds County Public Defender Office		
11:50am – 1:00pm	Evaluations & Lunch		
1:00pm - 2:30pm(1.5hr) Ballroom B	Session Seven: Mastering the Art of Cross-Examination: Essential Techniques for Public Defenders Cassie Trueblood, Felony Supervisor Snohomish County Public Defender Office		



OSPD & MPDA 2024 Spring Public Defender Conference April 24-26, 2024



IP Casino – Biloxi, Mississippi

2:30pm-2:35pm	Evaluations
2:35pm – 3:50pm (1.25hr)	Session Eight: **Defending Against Big Data** Elizabeth Daniel Vasquez, Brooklyn Defenders
3:50pm – 4:05pm	Evaluations & Break
4:05pm – 5:05pm (1hr)	Session Nine: Mental Health Awareness Training Christiane Williams, Leading By Examples
5:05pm	Evaluation & Announcements

Friday, April 26, 2024		
7:00am-		
8:30am	Breakfast	
Ballroom A		
8:30am-	Session Ten:	
9:45am	Junk Science in the American Criminal Justice System	
(1.25 hr)	Chris Fabricant, Director of Strategic Litigation	
	Innocence Project	
Ballroom B		
9:45am –	Evaluation	
9:50am		
9:50am –	Session Eleven:	
10:50am	Appellate Overview	
(1hr)	Justin Cook, Asst. State Public Defender	
10:50am – 11:05am	Evaluation & Break	



OSPD & MPDA 2024 Spring Public Defender Conference April 24-26, 2024



IP Casino – Biloxi, Mississippi

11:05am – 12:05pm (1hr)	Session Twelve: The Duane Lake Story & Where We Go From Here – Panel Discussion Duane Lake, Christopher Routh, Michael Carr, and Cliff Johnson
12:05pm	Evaluation & Closing Announcements